Loopbrug Thermen
30 juni 2020 | Nieuws

Eindelijk dwars door het Romeins badhuis lopen

Tweeduizend jaar oude stenen, eigenhandig neergelegd door de Romeinen, komen nu wel heel dichtbij in het Thermenmuseum in Heerlen. Eindelijk! Net als met een schilderij in een museum wil je er ook met je neus bovenop kunnen staan, de verfstreken bewonderen… Een nieuw looppad over de Romeinse resten maakt een dergelijke ervaring mogelijk en verandert je hele ervaring in het badhuis. Wij nemen je alvast mee!

We kunnen niet trots genoeg zijn op ‘onze’ Nachtwacht van de Nederlandse archeologie. De resten van het Romeins Badhuis in Heerlen zijn uniek in West-Europa. Onlangs heeft een grondige renovatie ervoor gezorgd dat de resten beter bewaard kunnen worden en beter begrepen. Het gebouw eromheen, ofwel het ‘zwembad’ van architect Peutz jr., kreeg verduisterde ramen, zodat je de opgraving veel beter kunt zien. Dit was al een wereld van verschil, maar sinds kort is je ervaring weer compleet anders.

Rakelings over de resten

Weet je nog dat je beneden om de resten heen kon lopen, maar dat je niet veel zag omdat je zo laag stond? Weet je ook nog dat je over een brug kon lopen, maar dat je niet veel zag omdat je zo hoog stond? Het nieuwe houten looppad scheert rakelings over de resten en jij dus ook. Op boeiende stukken trekken glazen gedeeltes de aandacht naar beneden. Je krijgt de neiging om te knielen en je neus op het glas te drukken, zo gedetailleerd kun je de oude Romeinse resten bewonderen.

Het ontwerp van het 96 meter lange looppad bestaat uit blank hout, glazen platen in de vloer en minimalistische stalen draden. Met alles is ervoor gekozen dat het pad zo veel mogelijk opgaat in het geheel en de focus op het Romeins badhuis ligt. Doordat je veel lager en er midden in staat, krijg je ook een betere indruk van de schaal van het badhuis. Het lijkt nu stukken groter! Je kunt je veel beter voorstellen dat er mensen liepen over de visgraat bakstenen vloer en dat iemand de trapjes afdaalde, het buitenbad in.

Amaka neemt je mee

Onlangs is er een nieuw, jarenlang onderzoek naar het badhuis afgerond. De bekende en nieuwe informatie is gebruikt voor het verhaal van Amaka. Deze Romeinse werkte een kleine tweeduizend jaar geleden in het badhuis en neemt je nu middels een audiotour mee over de loopbrug. Zo komen de oude stenen pas echt tot leven! Op een aantal punten over de loopbrug verbind je je audiokastje met een zuil en dan begint Amaka te spreken.

Amaka legt niet alleen uit wat je ziet, maar vertelt ook over het badhuis van toen: wat er in de verschillende ruimtes gebeurde en hoe haar werk eruit zag. Ze wijst je op details die je anders niet waren opgevallen en pronkt trots met de vernuftige uitvindingen van de Romeinen, zoals waterdicht cement. Ze verklapt ook waar er werd geroddeld en opgeschept en hoe vreselijk heet het was in de stookruimte! Kortom: een hele nieuwe ervaring ligt voor je klaar, pal onder je voeten!