‘Waar wegen kruisen, ontstaat geschiedenis’, Wat hebben Romeinse wegen en geschiedenis met elkaar gemeen? Nou, meer dan je misschien denkt!  Want daar waar wegen kruisen, ontstaan allerlei ontmoetingen. Ontmoetingen tussen mensen, culturen en gebruiken. En zo ontstaat geschiedenis. 

Een bijzondere expositie van het Thermenmuseum & De Vondst met vondsten uit heel Limburg. Van kalksteen uit Kerkrade, tot glaswerk uit Roermond. De toegang is gratis.

Door Zuid-Limburg liepen drie Romeinse hoofdwegen: de Trier-Xanten, Via Belgica en Via Traiana. Aan en langs de wegen zijn veel archeologische vondsten gedaan. Die vondsten geven een inkijkje in onze geschiedenis. Dat inkijkje willen we graag met je delen in onze nieuwe expositie ‘Waar wegen kruisen, ontstaat geschiedenis’ met vondsten uit heel Limburg. Van kalksteen uit Kerkrade, tot glaswerk uit Roermond. De locatie van deze tentoonstelling kon niet toepasselijker zijn, want De Vondst ligt boven op het kruispunt van de Via Belgica en Via Traiana!

Locatie: De Vondst (Raadhuisplein 20) i.s.m. het Thermenmuseum.

Wanneer is de expositie te bezichtigen?
Tot 1 november iedere dinsdag t/m vrijdag van 10.00 -17.00 uur, op zaterdag en zondag van 12.00 -17.00 uur.

Hoogtepunt
Kom langs en bekijk allerlei niet eerder getoonde bijzondere items waaronder een been met een laars, afkomstig van een bronzen beeld. Dit been is tijdens een grote archeologische opgraving in 1969/1970 in Maastricht aangetroffen op de plek die we nu kennen als de parkeergarage onder het Vrijthof. De voet zit in een halfhoge, rijkelijk versierde laars die aan de bovenkant met een leeuwenvel is afgewerkt. De schoen is voorzien van een schoenveter die door oogjes loopt en die in een bladmotief zijn gestileerd.

Invloed van de Romeinen
De expositie laat zien hoe sterk Limburg veranderde door Romeinse invloeden. Zo introduceerde de Romeinen steen en mortel. Steden in Limburg kregen een typisch Romeins aanzien en op het platteland ontstonden boerderijen die ‘villa’ werden genoemd. Ook introduceerden de Romeinen zaken als de centrale verwarming, de Latijnse taal, de markt en het nemen van een bad in een badhuis. Het badhuis in ons museum is daarvan een prachtig aandenken.