Burgemeester Roel Wever en wethouder erfgoed Jordy Clemens ontvingen vorige week vrijdag de ambassadeur van Italië giorgio novello, en de Cultureel Attachée Mw. paola cordone. Al 2000 jaar geleden ontmoetten mensen uit alle windstreken elkaar hier en ook vandaag de dag blijft het Romeins badhuis in Heerlen een aanleiding tot ontmoeten.

Ambassadeur Giorgo Novello: “Ik heb een geweldige dag in Heerlen gehad. Wat een schatten zijn hier aanwezig! Het Romeinse bad is een uniek topstuk, dat getuigt van een 2000 jaar gedeelde geschiedenis tussen Nederland en Italië. De bouw van het nieuwe Romeins Museum is een fascinerend project dat ik zal volgen en van harte zal ondersteunen tijdens mijn mandaat als ambassadeur van Italië in Nederland. Met plezier zal ik dan ook zitting nemen in het comité van aanbeveling.”

Gelegen in het Romeinse Kwartier vormt het Romeins Museum de Thermen een kruispunt van verbindingen tussen heden en verleden, tussen Heerlen, Zuid-Limburg, Euregio en de rest van Nederland, tussen inwoners, ondernemers, scholieren en toeristen. Om het Romeins badhuis – een topstuk van nationale betekenis – naar behoren te beheren, behouden en inspirerend te presenteren voor een groot publiek vereist dit rijksmonument een nieuw gebouw. Met het Romeins museum realiseert de gemeente een beeldbepalend museum met een landelijke en euregionale ambitie en uitstraling. De relatie met Italië werd tijdens een warme ontvangst in de stad verstevigd.

Wethouder Cultuur Jordy Clemens: “Het Romeins Museum wordt een schatkamer van lokale, regionale, nationale én internationale betekenis. Het is fantastisch dat de ambassadeur zitting neemt in het comité van aanbeveling dat de bouw van het nieuwe museum ondersteunt. De gemeente Heerlen ziet het belang in om het rijksmonument tot zijn recht te laten komen. De gemeente investeert daarom als eerste in dit belangrijke project en motiveert andere partners om dit project samen te realiseren. Deze landmark is niet alleen belangrijk voor de transitie van de stad, de hele regio gaat profiteren van deze nieuwe poort naar het Romeinse landschap.”