De Nationale Archeologiedagen op 17, 18 en 19 juni 2022 brengen het verleden tot leven! In het Romeins Kwartier worden tal van speciale activiteiten georganiseerd, waaronder lezingen, workshops, rondleidingen en kun je op eigen initiatief aan de wandel. Lees snel verder en ontdek alles over jouw geschiedenis. Hieronder een korte opsomming van de activiteiten, klik op desbetreffende activiteit voor meer informatie:

De Romeinen wisten het al: er is meer dan alleen hard werken. Soms moet je even kunnen ontspannen. Het badhuis in het Thermenmuseum is hier een mooi voorbeeld van. Maar wat een minstens net zo ontspannende werking heeft, is groen. Een afgesloten rustige plek waar je kunt ontspannen, ontmoeten én… gezond eten. Klinkt hemels toch?! Samen met bewoners, ondernemers en andere enthousiastelingen heeft gemeente Heerlen zo’n idyllisch plekje kunnen realiseren en wel in het Romeins Kwartier Heerlen. In de binnentuin achter archeologisch centrum De Vondst ligt een heuse Romeinse pluktuin!


© David Doelen

Te voet op ontdekking in het Romeins Kwartier

Ga op ontdekking in het Romeins Kwartier met een van de volgende wandelingen en leer alles over de geschiedenis van onze bijzondere stad:

  • Neem een kijkje in het Romeins verleden van Heerlen met de vitrinekastjes route. Een kijkvenster naar het verleden en wel het Romeins verleden van Heerlen, daarmee beschrijf je alle 33! vitrinekastjes die zijn geplaatst in het Romeins Kwartier in Heerlen-Centrum.
  • Ga op pungeljacht! De Mijntijd was voor Heerlen een glorietijd, waarin de Zuid-Limburgse Mijnen zorgden voor warmte in heel Nederland. Jongens en mannen uit heel Europa kwamen naar Heerlen om er aan het werk te gaan en zich te vestigen. De stad groeide. Dat bracht een enorme mengelmoes aan culturen en maakte Heerlen mede tot wat het nu is. Wil je Heerlen ontdekken in de Mijntijd? Ga op Pungeljacht (1,5 km).
  • Wandelroute: Het mijnverleden op straat. De stad Heerlen was hét centrum van de voormalige Mijnstreek. Hoewel de mijnen al lang gesloten zijn, zijn de sporen uit het verleden nog steeds te zien, te voelen én te horen. Soms is deze geschiedenis goed verstopt, maar het komt aan de oppervlakte tijdens deze wandelroute ‘Het Mijnverleden op straat’ van 3,3 km.
  • Wandel de Voettocht door het Romeins Kwartier in Heerlen! In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat. Door dieper te graven in het verleden van Heerlen komt tweeduizend jaar geschiedenis aan de oppervlakte. Ontdek met deze voettocht, een route van ca. 3 km het ontstaan van de stad Heerlen op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen en bewonder de Nachtwacht van de Nederlandse archeologie.
  • Ga op moderne schattenjacht. Ontdek het Romeins Kwartier op een speelse manier en ga op zoek naar de Geocache, de route is 2,8 km.


© Thermenmuseum

Thermenmuseum Heerlen

Lees hier alles over het programma van het Thermenmuseum. Alle activiteiten zijn inbegrepen in de reguliere entreeprijs van het museum.

  • Speciale lezing van Conservator Karen Jeneson. Woon deze bijzondere lezing genaamd ‘2000 jaar SPA: het Romeinse publieke badhuis van Coriovallum’ bij van Conservator Karen Jeneson. Ze vertelt over de uitkomsten van het nieuwe onderzoek naar het Romeinse badhuis.
  • Workshop: Onze Romeinse bouwmeester vertelt. Verhalenverteller Bart van Gerwen vertelt je alles over de bouw, het gebruik van het Romeinse badhuis en het ontstaan van Coriovallum.
  • Workshop: ‘Bouw je eigen badhuis in klei’. Samen met de handen in de klei en creatief aan de slag om je eigen Romeinse badhuis te bouwen.
  • Met een gids op ontdekking door het Romeinse Badhuis. Een gids geeft je met alle plezier een rondleiding door het Romeinse badhuis.

© De Vondst

De Vondst

Lees hier alles over het programma van De Vondst. Wat kun je verwachten?

  • Een virtuele blik in het verleden​
  • Kinderworkshops scherven plakken en munten schoonmaken​
  • Een kijkje onder de grond met de regio archeoloog​
  • Een presentatie over het Project Verborgen Vondsten van Villa Voerendaal​
  • Rondleidingen in het depot en Restaura
  • De ArcheoHotspot!