Van begin 1900 tot 1974 draaide alles in Zuid-Limburg om steenkool. De Mijnstreek was de energieleverancier van Nederland en Heerlen was de hoofdstad van de Mijnstreek. In de jaren vijftig was Heerlen de op één na de rijkste stad van Nederland.

Het rijke mijnverleden van Heerlen herbergt veel boeiende verhalen, deze zijn verpakt in diverse interessante wandelroutes. Ga je mee op ontdekking?

  • Wandelroute: ‘Het mijnverleden op straat (3,3 km) te koop voor €1,- bij Visit Zuid-Limburg. Onze stad was hét centrum van de voormalige Mijnstreek. Soms is het verleden goed verstopt, maar het komt aan de oppervlakte tijdens deze wandelroute. Bestel de route hier!
  • De Pungelroute (1,5 km): Ga op ontdekkingstocht gaat door de Heerlense binnenstad. Verstopt in de etalages vind je een heleboel pungels. Dat zijn blauw-wit geblokte theedoeken, die gevuld zijn met mijnwerkerskleding. Zoek bij elke pungel de foto en laat je meevoeren naar de tijd van de mijnen op deze plek. Je kunt deze route vanaf 19-02-2022 gratis wandelen. Meer info over de route lees je hier!