o

De Romeinen wisten het al: er is meer dan alleen hard werken. Soms moet je even kunnen ontspannen. Het badhuis in het Thermenmuseum is hier een mooi voorbeeld van. Maar wat een minstens net zo ontspannende werking heeft, is groen. Een afgesloten rustige plek waar je kunt ontspannen, ontmoeten én… gezond eten. Klinkt hemels toch?!

Samen met bewoners, ondernemers en andere enthousiastelingen heeft gemeente Heerlen zo’n idyllisch plekje kunnen realiseren en wel in het Romeins Kwartier Heerlen. In de binnentuin achter archeologisch centrum De Vondst ligt een heuse Romeinse pluktuin!

Een groene oase waar bezoekers, bewoners en ondernemers even heerlijk tot rust kunnen komen. Omwonenden en andere geïnteresseerden kunnen hier samen met de Moestuinman en Plantenbiebhouder Simon Eurlings komen tuinieren en ook kleinschalige activiteiten zijn hier mogelijk. Én het is natuurlijk een heerlijke lunchplek. De beplanting bestaat voornamelijk uit groenten en kruiden die de Romeinen mee hebben gebracht naar West-Europa.

Spelregels
Om het voor iedereen leuk te houden, zijn er een aantal richtlijn opgesteld.

  • Behandel deze locatie en de planten/ kruiden met respect.
  • Respect en waardering laat je ook zien door je afval op te ruimen.
  • Het is dan wel een pluktuin, maar trek niet alles zomaar uit de grond. Pluk wat je nodig hebt voor bijvoorbeeld een thee of een gerecht.
  • Wil jij graag de groenten uit de Romeinse Pluktuin? Die kun je verdienen door mee te helpen als vrijwilliger.
  • Voor wat je hebt geplukt, kun je een vrijwillige bijdrage doneren in de zogeheten ‘honesty box’. Zo vullen wij de plantjes aan daar waar nodig.
  • Het gebruik/betreden van de Romeinse pluktuin is op eigen risico.
  • Let op: niet alle planten zijn voor menselijke consumptie geschikt (bv de Cypressen).

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 10.00 tot 17.00 uur
Zaterdag en zondag: 12.00 tot 17.00 uur
Daarbuiten geldt: verboden toegang voor onbevoegden.

Steen (of plantje) bijdragen?
Wil je meehelpen bij het onderhoud en/of heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten via info@romeinskwartierheerlen.nl

Veel plezier en vergeet niet: pluk de dag!