Ren mee over de oude Romeinse weg dwars door de heuvels van Zuid-Limburg & het Romeins Kwartier!

Op 29 mei klinkt het startschot; zorg dat je erbij bent en ren in de voetsporen van de Romeinen op de Via Belgica – de Romeinse weg van Zuid-Limburg – van Rimburg naar Maastricht ! Deze historische route door de uitgestrekte groene Limburgse heuvels is grandioos!

Kom jij in Heerlen de deelnemers aanmoedigen? Van 10.00 – 14.00 uur zijn er in de binnenstad diverse activiteiten rondom de ‘Marathon Via Belgica’ te beleven.


Locatie: Coriovallumstraat

  • Reus Lucius: Een van de oudst bekende bewoners van de stad Coriovallum, stadsreus Lucius, maakt met zijn verklede begeleiders zijn opwachting tijdens de marathon om de deelnemers, kijkers en andere gasten reusachtig te onthalen.
  • Verkleedfeest. Verkleed je op het plateau van het Thermenmuseum als Romein en moedig zo geheel in stijl jouw favoriete renner(s) aan. Maak een leuke (groeps)foto en post deze op je sociale media en gebruik de #marathonviabelgica.
  • Everybody jump jump. Werk jezelf ook in het zweet terwijl je jouw favoriete renner aanmoedigt. Bij het Thermenmuseum spring je op het Romeinse springkussen, Colosseum. Ook is er de mogelijkheid om te duelleren.

Ook is er een waterpunt aanwezig ter hoogte van De Vondst. 

Locatie: Pancratiusplein

  • Soldatendrill. Ben jij geschikt voor het Romeinse leger? Romeins soldaat werd je niet zomaar: als Romeins soldaat moest je sterk zijn en uithoudingsvermogen hebben. Met deze soldatendrill kun je zelf ontdekken of het leven als soldaat in het grote Romeinse legioen voor jou is weggelegd.
  • Workshop ontspanning na inspanning. Samen met de reenactors van Fortvnata maak je zelf een heerlijk ruikende badolie met ingrediënten die de Romeinen 2000 jaar geleden in Coriovallum ook gebruikten. Ook geven zij demonstraties en uitleg hoe badolie werd gebruikt in het badhuis en hoe je bijvoorbeeld een bad schraper daarbij kon gebruiken.

Locatie: Geleenstraat

  • Romeinse spellen & knutselen. Aan de achterkant van het Gemeentehuis speel je de leukste authentieke Romeinse spellen (uit het Thermenmuseum). Wat dacht je van het behendigheidsspelletjes Jojo, Orca of Pile of Face. Nog nooit van gehoord? We dagen je uit: kom gezellig spelen! Ook kunnen er kruikjes geknutseld, versierd en gekleurd worden.

Locatie: Gasthuisstraat

  • Je eigen archeologische opgraving. Spannend….in emmertjes gevuld met zand ga je met een metaaldetector op zoek naar speciale schatten en mag je de gevonden muntjes houden.

Romeins Kwartier, Thermenmuseum en de Vondst zijn trotse partner van dit initiatief.
Meer info: www.marathonviabelgica.nl