Romeins Kwartier

In opdracht van de Gemeente Heerlen, in samenwerking met IBA Parkstad en andere partners werken we eraan om het Romeinse verleden van Heerlen een nieuwe plek, midden in de stad te geven. Die plek wordt het Romeins Kwartier: daar wordt archeologie een belevenis van nu. Het doel is om het rijke Romeinse verleden terug te brengen in de openbare ruimte, in de harten van Heerlenaren en in het bewustzijn van iedere bezoeker.

Niet met oude zuilen en poorten, maar juist via moderne pleinen, straten en gebouwen kun je het Romeinse verleden beleven. Bijvoorbeeld in de musea en openbare gebouwen, die hier dicht bij elkaar liggen. De bewoners en ondernemers zijn trots op hun Romeins Kwartier. Welkom!

Zien en doen

Voettocht door het Romeins Kwartier

In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat. Door dieper te graven in het verleden van Heerlen komt tweeduizend jaar geschiedenis aan de oppervlakte. Ontdek met deze voettocht, een route van ca. 3 km het ontstaan van de stad Heerlen op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen en bewonder de Nachtwacht van de Nederlandse archeologie.

Onderweg maak je kennis met Amaka (bekijk alvast de video’s)! Amaka komt uit Coriovallum. Zij laat je onderweg op 3 punten d.m.v. QR-codes en virtuele video’s zien hoe Heerlen er destijds uitzag. Een wereld van verschil! Ga jij op ontdekking?

De route verkrijgbaar voor €1,- bij het Visit Zuid-Limburg Experience Center Heerlen-Parkstad in het Romeins Kwartier Heerlen.

Visit Zuid-Limburg Shop
Zien en doen

Wandelroute: Het mijnverleden op straat

De stad Heerlen was hét centrum van de voormalige Mijnstreek. Hoewel de mijnen al lang gesloten zijn, zijn de sporen uit het verleden nog steeds te zien, te voelen én te horen. Soms is deze geschiedenis goed verstopt, maar het komt aan de oppervlakte tijdens deze wandelroute ‘Het Mijnverleden op straat’ van 3,3 km.

De route is verkrijgbaar voor €1,- bij het Visit Zuid-Limburg Experience Center Heerlen-Parkstad, bij het Nederlands Mijnmuseum en in de Visit Zuid-Limburg webshop.

Visit Zuid-Limburg Shop