Ondanks dat het Thermenmuseum in Heerlen – net als andere musea in Nederland – een  noodgedwongen coronasluiting van drie maanden achter de rug heeft en nu alweer is gesloten, zijn de bezoekersaantallen al even hoog als vorig jaar. Een mooie presentatie dat het museum te danken heeft aan de restauratie van het Romeins badhuis en de nieuwe hypermoderne expositie ‘400 jaar Romeins baden’.

De teller staat op dit moment op ruim 11.000 bezoekers. Die stroomden vooral binnen na de heropening in juli. Die maand verwelkomde het museum drie keer zoveel mensen ten opzichte van juli 2019. Augustus kende een verdubbeling vergeleken met vorig jaar en september was goed voor een plus van vijftig procent.

Een omvangrijke restauratie van het badhuis heeft de toegenomen belangstelling op gang gebracht. Meer dan 150 beschadigde plekken en honderden meters muren zijn hersteld. Via het nieuwe houten looppad met glazen kijkvensters kom je dichterbij de belangrijke delen van het badhuis dan ooit tevoren.

De in oktober geopende expositie ‘400 jaar Romeins baden’ deed goede zaken voordat een nieuwe museumsluiting werd opgelegd door het kabinet. De tentoonstelling maakt gebruik van moderne technieken, waaronder 360 gradenprojecties en hologrammen die je het idee geven ‘live’ in het badhuis te staan. Technieken die bijvoorbeeld ook worden gebruikt bij de Disney-serie The Mandalorian.

Wanneer het Thermenmuseum Heerlen haar deuren weer mag openen en het bezoekersaantal kan opkrikken, is nog niet bekend.

Foto: Luc Lodder / Heerlen Mijn Stad