Heerlen is rijk aan archeologie met de restanten van het Romeins badhuis als waardevol en tastbaar voorbeeld. Maar Heerlen heeft nog een verborgen schat: de Romeinse kelder aan de Coriovallumstraat 17 onder makelaarskantoor Aquina.

Een klein kijkvenster in de gevel maakt het mogelijk een blik te werpen op het ondergronds Romeinse verleden. Voor wie dat niet weet, valt het venster niet op. Wethouder cultuur, Jordy Clemens: “Daar gaan we wat aan doen. We zijn trots op ons rijke verleden. Laten we dat ook zichtbaar maken zodat iedereen een glimp kan opvangen van zijn of haar verleden. Het is nu – na zeventig jaar – de hoogste tijd om de kelder nader te onderzoeken, te reinigen en te presenteren aan het grote publiek.”

Romeinse kelder

Archeologisch onderzoek

Op maandag 20 juni 2022 start het archeologisch onderzoek. Alle resten worden zorgvuldig gedocumenteerd en beschreven. Met die informatie kan de archeoloog uitpluizen hoe men 2000 jaar geleden de kelder heeft gebouwd. Daarna start restauratieatelier Restaura met schoonmaken, want de Romeinse resten zijn sterk vervuild met stof, cement en verf van de moderne kelder. Restaura zet daarbij de allernieuwste technieken in. Tijdens het project wordt een reeks vlogs uitgebracht zodat iedereen de werkzaamheden kan volgen.

Lees er alles over via deze link.