Kijkje in Romeins verleden!

Een kijkvenster naar het verleden en wel het Romeins verleden van Heerlen, daarmee beschrijf je alle vitrinekastjes die zijn geplaatst in het Romeins Kwartier in Heerlen-Centrum. Een initiatief van de ondernemers uit dit gebied.

In elk vitrinekastje staat een ander object uit de Romeinse tijd centraal. Dit zijn bijzondere bodemvondsten uit de regio of exacte replicaties van gebruiksvoorwerpen uit die periode. Samen vormen de vitrinekastjes een route door het gebied en langs de winkels en horecagelegenheden die hier zijn gevestigd. Hieronder nemen we je mee langs de verschillende vitrinekastjes en locaties.

Inhoudsopgave

  Naald en speld uit de Romeinse tijd

  Hoe bijzonder is het om tweeduizend jaar later nog een speld terug te vinden? Niet in een hooiberg, maar wel waar ooit een enorme Romeinse boerderij stond. Ook is hier een naald gevonden, met een oog waar een draad doorheen kon. Deze naald ziet er precies uit zoals de naalden die tweeduizend jaar later nog worden gebruikt. Beide vondsten zijn na al die tijd in perfecte staat uit de grond gekomen.

  Gevonden Tussen 1985 en 1987 in Voerendaal
  Gebruikt Ergens tussen 0 en 400 na Christus
  Collectie Provinciaal Archeologisch Depot Heerlen

  100% Heerlen by Philadelphia (Geleenstraat 74)

  Bij HonderdprocentHeerlen kun je handgemaakte producten kopen. Deze creatieve en unieke producten zoals de bekende ‘Pungelhaas’ en giraffe met sjaal worden gemaakt door mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Zij ontdekken hier hun talenten d.m.v. creatieve maakprocessen. Daarnaast kunnen klanten hier gepersonaliseerde producten bestellen zoals schorten of vlaggenlijnen met je naam erop.

  Coriovallum-kruik

  Zoals onze wijnflessen er allemaal ongeveer hetzelfde uitzien, wist elke pottenbakker in Coriovallum dit type kruik te maken. Het was een echte klassieker, dé kruik die bij iedereen op tafel stond. Wel kon het verschillen wat erin zat: wijn, bier, olijfolie… De pottenbakkersovens konden nog niet heter dan 800 graden, daarom werd er niet geglazuurd. Een laag hars aan de binnenkant van de kruik voorkwam dat het poreuze aardewerk ging lekken.

  Gevonden Replica
  Gebruikt Onbekend
  Collectie Thermenmuseum

  Woonoutlet Zuid (Geleenstraat 64)

  De showroom van Woonoutlet Zuid bevindt zich toch alweer een tijdje in het Romeins Kwartier Heerlen. Hiervoor zat het meubelparadijs van de gebroeders Brouwer in shoppingcenter ‘LOON. En nu we het toch over meubels hebben: hier hebben de meubelbroers genoeg van staan. In alle stijlen – van modern tot meer klassiek – en met een snelle levertijd en gratis bezorging. De tijd van weken wachten op je bank en een aanhanger regelen is dus voorbij. Iets nieuws nodig voor je woonkamer, slaapkamer, gang of in de bijbouw? Probeer outletshoppen bij Zuid eens.

  Romeinse parfumflesjes

  Zo mooi, zo luxe… deze glazen flesjes moeten wel parfumflesjes zijn geweest. Vlak bij het Romeins badhuis van Coriovallum zijn er veel gevonden. Dat Romeins glas van zo’n tweeduizend jaar oud niet is gebroken lijkt een wonder,  maar die kleine ronde flesjes waren verrassend stevig. Bij dit soort gave objecten kun je ervan uitgaan dat het grafgiften waren en dus zo bijzonder dat ze mee werden gegeven voor in het hiernamaals.

  Gevonden Replica
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Thermenmuseum

  Luxe bakkerij Moonen-Savelsbergh (Geleenstraat 54)

  Het bakken van brood is een ambacht zo oud is als de mensheid (nou ja, bijna dan). In Heerlen zijn hele generaties groot geworden met het versgebakken brood en andere lekkernijen van Moonen-Savelsbergh. Pierre Moonen en zijn vrouw Marie-Jose van lunchroom en luxe bakkerij Moonen-Savelsbergh (Geleenstraat 54) zetten – samen met hun medewerkers – Heerlen al 42 jaar hun beste broden en taarten voor. Om het nog maar te zwijgen over de zelfgemaakte soepen, salades, hors-d’oeuvres en éénpersoonsmaaltijden. Je kunt dit alles meenemen voor thuis of nuttigen in de lunchroom van Moonen-Savelsbergh, waar vele Heerlenaren en niet-Heerlenaren warme herinneringen aan hebben.

  Romeinse kruik

  Of de Romeinen bloemenvazen gebruikten weten we niet, maar deze kruik van aardewerk gebruikten ze wel: ook nog hier in Heerlen! Er heeft waarschijnlijk wijn of bier in gezeten. Dat werd aangevoerd in grote vaten (amforen) en die zette je niet zomaar op tafel. Het was een alledaagse kruik, maar toch bijzonder omdat hij zo mooi bewaard is gebleven.

  Gevonden Rond 1900 in Heerlen
  Gebruikt In de 2e eeuw na Christus
  Collectie Thermenmuseum

  Bloemisterij JOKO (Geleenstraat 52)

  Op ieder bloempotje past een bijpassend dekseltje en Bloemisterij JOKO helpt jou deze vinden. Met een constante toelevering aan verse snijbloemen en een uitgebreid assortiment aan planten en andere benodigdheden kun je met hulp van JOKO jouw huis helemaal opfleuren met de mooiste boeketten of planten.

  Minerva beeld 

  Toen dit beeld in 1877 in de omgeving van deze plek is opgegraven, werd in eerste instantie gedacht dat het een mannelijk figuur uitbeeldde. Het Minervabeeld ging de archieven in als “een zandstenen beeld van eenen baardloozen man op eenen zetel met rugleuning gezeten.” Zo’n beeld terugvinden is een wonder, maar het is ook flink verweerd. Toch zie je haar mooie hoge krullen, maar die mochten niet baten. Wellicht dat haar ietwat plompe figuur tot de verkeerde conclusie leidde. Gelukkig zorgden de typische attributen, het schild en de afgebroken lans, ervoor dat experts het nu eens zijn. Hoewel met inheemse invloeden: dit is Minerva.

  Gevonden 1877 in Heerlen
  Collectie Thermenmuseum

  Pieters Dortu (Geleenstraat 34)

  Pieters Dortu is opgericht in 1905 te Heerlen en is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende modezaken in Zuid-Limburg. Winkelen bij Pieters Dortu is een beleving! De medewerkers kleden je vanzelfsprekend graag van top tot teen en dat onder het genot van een hoogwaardige kop koffie, cappuccino, thee of misschien wel een Café Latte. Daarnaast kun je op een van de dertien aanwezige schermen bekijken wat de huidige modetrends zijn. Ook is er gratis WiFi. Graag tot ziens in Heerlen.

  Kunstzinnige Romeinse kruik

  Ook voor de Romeinse tijd was dit een gekke kruik… Dit aardewerken kunstwerk is misschien wel een creatief hobbyproject van een van de vele pottenbakkers die hier actief was. Er zijn wel tientallen pottenbakkersovens gevonden inCoriovallum, Romeins Heerlen. Deze pottenbakkersindustrie was vrij massaal, maar deze kruik is met veel liefde en aandacht gemaakt en gelukkig goed bewaard gebleven.

  Gevonden In 1928 in Heerlen
  Gebruikt Tussen 0 tot 400 na Christus
  Collectie Thermenmuseum

  Fez Feelz (Geleenstraat 7)

  Fez Feelz dankt haar naam aan de populaire Marokkaanse stad Fez. Alle interieur-opleukers die je in de winkel aantreft komen hier vandaan en zijn gemaakt door echte ambachtslieden. De tapijten zijn handgeweven en elke schaal, beker en kop is met de hand beschilderd. Bij Fez Feelz haal je dus geen dertien-in-een-dozijn fabrieksspullen in huis maar het authentieke gevoel van Fez. De kamers in je huis worden hier een stuk warmer en kleurrijker van. Kijk gerust eens rond in de wondere wereld van Fez in Heerlen.

  Collectie mantelspelden

  Klaar voor een avondje uit in Coriovallum? Steek dan je allermooiste mantelspeld door je tunica of stola. Het is opmerkelijk dat wij deze Romeinse namen nog steeds voor bepaalde kledingstukken gebruiken. Een mantelspeld hield je kleding weliswaar bij elkaar, maar het was ook een statusobject. Er waren verschillende soorten voor mannen en vrouwen en je had heel eenvoudige tot superdeluxe exemplaren…

  Gevonden Replica
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Thermenmuseum

  Quatro Cinema (Geleenstraat 9)

  Van Romeinen op de muur tot geregeld Romeinen op het witte doek! Stadsbioscoop Quatro Cinema vormt met haar drie Romeinse muurschilderingen de ultieme entree tot het Romeins Kwartier Heerlen. De meest gefotografeerde bioscoop van Nederland is niet alleen sfeervol van buiten maar zeker ook van binnen. Een intieme bioscoop midden in de stad met een groot filmaanbod (van de beste blockbusters tot aan de mooiste filmarttitels) en een meer dan gezellige bar & brasserie. De weg van de film leidt U naar de Quatro Cinema!

  Romeinse maalsteen

  Dit soort maalstenen hoorde in elke Romeinse keuken thuis. Hiermee maalde je granen, waarmee je je eigen brood bakte. Door de groeven in de steen wrijf je de graankorrels kapot, zodat je meel krijgt. Met dat meel bakten mensen elke dag hun eigen brood. In Heerlen zijn er ook heel grote maalstenen gevonden. Dat wijst op de aanwezigheid van bakkerijen, waar mensen misschien ook hun broden konden kopen.

  Gevonden In 1999 in Heerlen
  Gebruikt Ergens tussen 0 en 400 na Christus
  Collectie Thermenmuseum

  Jansen & Janssen – Coffee & More (Doctor Poelsstraat 15)

  Jansen & Janssen – Coffee & More is de gedeelde droom van Henny Lemaire-Janssen en haar schoonzoon Mischa Jansen die een aantal jaren geleden werkelijkheid is geworden. Mischa is de barista van deze nieuwe ‘horecafamilie’ en Henny heeft van de keuken haar domein gemaakt. Op de leuk gepresenteerde menukaart pronken zowel tal van koffiesoorten- en smaken als eigengemaakte soepen, belegde broodjes en zelfgebakken zoetigheden. Allemaal te nuttigen in een knusse omgeving inclusief zelfgebouwde loungebank of in coronatijd af te halen of te laten bezorgen.

  Romeinse olielamp

  Wat een kunstwerk! Of is het toch kitsch? Deze bronzen olielamp was een bijzonder luxe uitvoering van een alledaags object. Het mannetje op de olielamp is Eros, god van de liefde. Ook zie je een gans. Bijzonder aan de lamp is dat hij twee lonten heeft, dat maakt ‘m extra luxe. Het is alleen… een kopie uit de 19e eeuw, maar wel gebaseerd op een echt Romeins exemplaar.

  Gevonden In Aken
  Gebruikt Deze kopie is decoratief
  Collectie Thermenmuseum

  Kurnig Licht (Doctor Poelsstraat 19)

  Lampenspeciaalzaak Kurnig brengt al drie generaties lang licht en sfeer in de Heerlense huishoudens. In 1936 begon opa Kurnig een winkel aan de toenmalige Esschenderweg, waar hij allerlei elektrische apparaten repareerde en verkocht. Radio’s waren zijn specialiteit, want daar had hij veel kennis over na zijn werk als funker in de Eerste Wereldoorlog. Enkele jaren later verhuisde de winkel naar de Saroleastraat, in het hoekpand waar recentelijk Bakker Bart zat. Het winkelmagazijn werd getroffen door een granaat tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarom werd een nieuw pand gebouwd aan de Dr. Poelsstraat. Papa Kurnig en zijn vrouw besloten om de zaak volledig te richten op lampen en alles wat daarbij komt kijken. In 1980 nam Jos Kurnig samen met zijn vrouw Marian, die in 2014 overleed, het familiebedrijf over. Jos en zijn medewerkers voorzien de klant van professioneel en eerlijk advies over lampen, lichtplannen en design. Als het kan komt een medewerker bij de klant thuis kijken om persoonlijk consult te geven, want volgens Jos heeft iedere situatie ander licht nodig. Licht brengt sfeer en maakt een ruimte één geheel.

  Romeinse spiegel

  Tijdens een eerste indruk wil je er op je best uitzien, dat was tweeduizend jaar geleden niet anders. Spiegels van nu worden gemaakt door een dun laagje metaal achter glas te plaatsen, maar die techniek was er in de Romeinse tijd nog niet. Daarom poetste de smid stukken metaal heel glimmend op. Voor arme mensen was dat ijzer, de wat welgesteldere Romein had een mooi versierde, koperen spiegel met een handvat, zoals deze.

  Gevonden Replica
  Gebruikt Gedurende de hele Romeinse periode
  Collectie Thermenmuseum

  HIPP Uitzendgroep (Doctor Poelsstraat 16)

  Of je nu op zoek bent naar een vaste baan of naar uitzendwerk in de horeca, HIPP-Uitzendgroep biedt leuke uitdagingen in onder andere de keuken, bediening, achter de bar en op festivals. Naast een goed salaris, flexibele werktijden en een leuk team waarin je terecht komt, werkt HIPP ook nog eens samen met de mooiste locaties in Zuid-Limburg. Geen zorgen als je nog geen ervaring hebt, met hun eigen horecacursus leert HIPP je alles wat je moet weten om snel aan de slag te kunnen. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website van HIPP of loop eens bij ze binnen (kun je meteen een blik werpen op het Vitrinekastje!).

  Inktpot met muze

  Deze ‘Romeinse’ inktpot is een vreemd ding. Het is een decoratieve replica, waarschijnlijk samengesteld uit verschillende Romeinse objecten. Helemaal beneden zie je een zalfsteen (waar artsen zalf op rolden), daarop staat een inktpot en weer daarop een Romeins beeldje van een muze. Een muze was een godin van de kunst of wetenschap die symbool stond voor inspiratie. Misschien was dit wel de muze voor een dichter of schrijver…

  Gevonden Replica
  Gebruikt Als decoratie
  Collectie Thermenmuseum

  Yazz Ink (Raadhuisplein 17)

  Wat Yazz Ink doet met inkt, dat hielden ze 2000 jaar geleden niet voor mogelijk! Yazz Ink is een tattoostudio op afspraak, gelegen in het Romeins Kwartier in Heerlen-Centrum, waar je terecht kunt voor unieke (geheel op wens van de klant) uitgetekende tattoos, in de stijl Neopin. Neopin is de eigen stijl van eigenaresse en tattoo-artiest Yasmin. De stijl is een eigenzinnige mix van de tattoostijlen neo-traditional, realisme en blackwork. Wanneer de shop open is, kun je altijd binnenlopen om een tattoo te bespreken of even te kletsen.

  Update: i.v.m. waterschade aan het pand staat het vitrinekastje van Yazz Ink nu bij het nabijgelegen Mobile Live. 

  Romeinse badschraper

  Als echte Romein waste je je niet met zeep. Je smeerde je van top tot teen in met olie, je ging sporten en daarna schraapte je de olie, het zweet en het stof van je lichaam. De schraper spoelde je steeds af in een grote, stenen bak met water. Pas als je goed afgeschraapt was (het scrubben van toen!), mocht je in de hete en koude baden van het badhuis. De Romeinen verhieven het baden tot kunst.

  Gevonden Replica
  Gebruikt De schraper stamt al uit tijd van de Grieken
  Collectie Thermenmuseum

  Mobile Live (Tempsplein 1)

  De Romeinen zeiden het met marmeren beelden, Mobile Live met videobeelden. Mobile Live verzorgt bedrijfsvideo’s, livestreams, drone-opnames, tv-items, aftermovies en nog veel meer. Ook biedt Mobile Live verschillende opties om je video (op groot formaat) te vertonen in de openbare ruimte.

  Romeinse mantelspeld

  Voordat er knopen en ritsen waren, gebruikte men een grote speld om kleding dicht te maken. In de Romeinse tijd was de naam van zo’n speld ‘fibula’ en had bijna iedereen er een. Er waren heel eenvoudige, maar ook mooi versierde spelden. Deze mantelspeld is zo’n sjieker exemplaar. Hij is gevonden op een begraafplaats en dus meegegeven als geschenk voor in het hiernamaals.

  Gevonden In Maastricht
  Gebruikt Ergens tussen 0 en 400 na Christus
  Collectie Provinciaal Archeologisch Depot Heerlen

  GreyHaus (voorheen GreyLabel) (Raadhuisstraat 48)

  Organic, fairtrade, ethical en eco-friendly zijn vaak gebruikte termen als het gaat om duurzame kleding, maar ondanks dat de winkelnaam mogelijk anders doet vermoeden, plakt GreyHaus (voorheen Greylabel) niet specifiek een label op de kleding die zij verkoopt. Eigenaresse Bianca spreekt van modieuze kwaliteitskleding mét een verhaal. Kleding bedoelt voor mensen die een minimalistische stijl kunnen waarderen, oog voor detail hebben en kwaliteit boven kwantiteit kiezen.

  Romeins parfumflesje

  Het blijft wonderlijk als glaswerk van zo’n tweeduizend jaar oud ongeschonden uit de bodem tevoorschijn komt. Dit honingkleurige flesje had waarschijnlijk een dopje van kurk. In het flesje werd olie of geparfumeerde olie bewaard. Bijzonder is de kleur, want eenvoudig glas was blauw. Waarschijnlijk is dit een grafgeschenk geweest, misschien voor de laatste reis van een rijke dame.

  Gevonden Waar en wanneer is niet bekend
  Gebruikt Ergens tussen 250 tot 400 na Christus
  Collectie Thermenmuseum

  Esterella (Raadhuisstraat 40)

  Meer dan 50 jaar is Esterella lingerie gevestigd in het centrum van Heerlen. Bij de dames staat Esterella bekend als dé lingeriespeciaalzaak voor stijlvolle, comfortabele en luxe lingerie.

  De ontwikkeling van ondermode voor de vrouw heeft allesbehalve stilgestaan. In de loop der jaren zijn er steeds meer soorten, stijlen en vormen bijgekomen. Het Heerlense familiebedrijf Esterella heeft al deze ontwikkelingen – en die van de stad – meegemaakt, is met de tijd meegegaan en pronkt daarom na een halve eeuw nog steeds in de Raadhuisstraat in Heerlen-Centrum.

  Esterella is een speciaalzaak waar, naast haar vaste team van stylistes, de eigenaresse zelf in haar winkel staat. In dit geval is dat Ellen. Ellen is al ruim 30 jaar werkzaam bij Esterella, die in 1970 is opgericht door haar ouders. Naast de fysieke winkel heeft Esterella ook een uitgebreide webshop.

  Romeinse schaar

  Wist je dat de schaar een Romeinse uitvinding is? Dit fraaie exemplaar werd zo’n tweeduizend jaar geleden gebruikt om de wollen vacht van schapen te knippen. Het is dan ook een zogenaamde schapenschaar. De schaar werd opgegraven op een groot Romeins grafveld samen met kruiken, munten en andere Romeinse vondsten. Bijzonder is de goede staat waarin de schaar bewaard is gebleven.

  Gevonden In 1989 in Roermond
  Gebruikt Ergens tussen 0 en 400 na Christus
  Collectie Provinciaal Archeologisch Depot Heerlen

  Salon32 (Raadhuisstraat 32)

  Een eigentijdse kapsalon in de Raadhuisstraat, een leuke (zij)straat in Heerlen-Centrum waar je je van kop tot teen in het nieuw kunt laten steken. Voor hippe schoenen kun je terecht bij Harry Maassen Schoenen, Esterella heeft lingerie voor elke vrouw en in de rekken van GreyHaus vind je duurzame doch modieuze kleding voor zowel mannen als vrouwen. Maar het begint natuurlijk allemaal bij je haar. En laat dit nou de specialiteit zijn van Salon32. Van een snelle opfrisser in 16 minuten tot een complete transformatie met prachtige kleuren, de dames van Salon32 staan voor je klaar!

  Romeinse olielamp

  In de tijd van de Romeinen was de olielamp dé manier om je huis te verlichten. Omdat iedereen wel olielampen had, kwamen ze voor in allerlei soorten en maten. Deze aardewerken olielamp heeft zelfs de vorm van een voet of sandaal. De meeste pottenbakkers zetten hun stempel in het aardewerk, maar wie dit kunstwerkje heeft gemaakt blijft een geheim.

  Gevonden In Heerlen
  Gebruikt Tussen 0 tot 200 na Christus
  Collectie Thermenmuseum

  Harry Maas Modeschoenen (Raadhuisstraat 24)

  Wist je dat Harry Maas Modeschoenen een echt familiebedrijf is en al sinds 1954 bestaat? Harry Maas startte de winkel die later werd voortgezet door Bert Maas. Op dit moment staat de derde generatie in de persoon van Ralph Maas aan het roer. Na een verandering van het interieur is de winkel helemaal klaar voor de toekomst. Een winkel waar stijl, kwaliteit en luxe bij elkaar komen in een zeer uitgebreide sportief-klassieke modieuze collectie.

  Door de uitgebreide collectie heeft Harry Maas altijd een schoen die past bij je wensen. Of je nu op zoek bent naar de nieuwste mode, casual schoenen, schoenen voor naar het werk of feestelijke gelegenheden, bij Harry Maas Modeschoenen binnenlopen is op je gemak schoenen bekijken en passen in een sfeervolle omgeving.

  Op het gebied van kinderschoenen vind je medewerkers die gespecialiseerd zijn in welke schoen het beste bij welke voet en leeftijd past. De voeten worden elektronisch opgemeten. In herenschoenen brengt Harry Maas een hele uitgebreide collectie Van Bommel schoenen (inclusief Floris van Bommel) aangevuld met Giorgio, Greve en sportievere Timberlands.

  Romeinse dakpan en sleutel

  Vlak bij het badhuis in Coriovallum stonden Romeinse huizen. Romeinen waren de eersten die huizen bouwden van steen met dakpannen van aardewerk. Door de komst van geld (ook een Romeinse uitvinding) kwam er steeds meer privébezit. Dat wilde je natuurlijk beschermen. De Romeinen maakten daarvoor sleutels, zoals dit bronzen exemplaar. Deze Romeinse sleutel is al een heel lange tijd ‘kwijt’…

  Gevonden In Heerlen
  Gebruikt Onbekend wanneer precies
  Collectie Thermenmuseum

  Consten Vastgoed (Geleenstraat 63)

  Consten Vastgoed is een jong en dynamisch makelaarskantoor, gevestigd in Heerlen Centrum. Ruim 16 jaar ervaring op het gebied van verkoop, maar de laatste jaren ook erg bedreven als aankoopmakelaar.

  Als Register Makelaar & Register Taxateur (RM en RT) is Bart Consten aangesloten bij VastgoedCert te Rotterdam, het kwaliteitsregister voor vastgoedprofessionals. Als geregistreerd taxateur is Bart bevoegd woningtaxaties te verrichten en volgt hij jaarlijks een educatieprogramma om up tot date te blijven.

  Consten Vastgoed bestaat sinds oktober 2015. Na vele jaren als makelaar/taxateur in loondienst en als franchisenemer te hebben gewerkt, vond Bart het tijd om helemaal op eigen benen te staan.

  De werkregio is de gehele Parkstad gemeente (onder andere Heerlen, Voerendaal, Landgraaf, Brunssum, Landgraaf, Kerkrade, Simpelveld) als ook de gemeente Beekdaelen met al haar kerkdorpen (onder andere Schinnen, Oirsbeek, Amstenrade, Doenrade en Puth).

  Consten Vastgoed is verder lid van VastgoedPRO en tevens aangesloten bij het NWWI (voor een gevalideerd taxatierapport).

  Romeins apothekermateriaal

  Tegenover het badhuis langs de Romeinse wegen stonden langgerekte stadshuizen. Van dit Romeinse huis is de kelder bewaard gebleven. Het is goed mogelijk dat hier een Romeinse arts woonde. Je ziet hier een zalfsteentje waarop geneeskrachtige kruiden en andere substanties door vet werden gespateld, om zo zalf te maken. In de glazen potjes kan van alles gezeten hebben, denk aan de glazen potten van een apotheek.

  Gevonden Replica
  Gebruikt Onbekend
  Collectie Thermenmuseum

  Aquina Hollanders makelaars (Coriovallumstraat 17)

  2000 jaar geleden was Heerlen een Romeinse nederzetting met de naam Coriovallum. De Romeinen zorgden voor alle benodigde voorzieningen waaronder huizen. Nu twee millennia later ligt in de Coriovalliumstraat Aquina Hollanders makelaars. Zij helpen je aan een nieuwe woning of om je oude woning te verkopen en dit doen zij met een enthousiast, toegankelijk en deskundig team met vertrouwde gezichten en meer dan 35 jaar ervaring.

  Romeinse haarspelden en kappersnaald

  De Romeinse keizerinnen hadden vaak de meest kunstige kapsels. Door de verspreiding van bustes en munten door het Romeinse Rijk bepaalden zij de haartrends, ook in Coriovallum. De inwikkelde kapsels werden met een wollen draad en een kappersnaald ingeregen en vastgezet op de hoofden van de dames. Ter decoratie werd er een versierde haarspeld ingestoken, zoals je ze hier ziet liggen.

  Gevonden Replica
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Thermenmuseum

  Rinus Hairstyle & Visage (Deken Nicolayestraat 20)

  De Romeinen waren heer en meester in persoonlijke verzorging en die traditie zet kapsalon Rinus voort! Zowel dames als heren van alle standen kunnen hier plaatsnemen in de stoel voor een knipbehandeling, wellnessbehandeling of visagie. Kapsels zijn meer dan alleen een trend. Ze weerspiegelen iemands levensstijl, gevoelens en stemmingen – ze maken deel uit van je persoonlijkheid. RINUS Hairstyle & Visagie houdt de laatste trends voor je in de gaten, maar helpt je vooral aan een nieuwe uitstraling met een kapsel dat 100% bij je past.

  Rode Romeinse kruik

  Aan de rode klei zie je dat deze kruik niet in Coriovallum of omstreken is gemaakt. Waarschijnlijk is deze meegenomen uit Mediterraan gebied. Door de twee Romeinse wegen die in Coriovallum kruisten, vonden producten uit heel het Romeinse Rijk hun weg hiernaartoe. Dit is zo’n rijkversierde kruik, die zou je destijds wel willen meenemen als souvenir van je verre reis…

  Gevonden Replica
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Thermenmuseum

  Atelier Laudy (Deken Nicolayestraat 9a)

  De Romeinen gebruikten de beeldhouwkunst om een realistisch portret van een overledenen te maken. Ook gebruikten zij beelden ter decoratie in hun huis of tuin. De Heerlense kunstenaar Cyriel Laudy is bekend van De Lachende Ezel op het Pancratiusplein en maakt vanuit zijn atelier op de Deken Nicolayestraat beelden in allerlei formaten en met allerlei materialen.

  Romeinse gesp

  Soms komen bij nieuwbouwprojecten de oudste objecten aan het daglicht. Deze Romeinse gesp (fibula) kwam ‘boven water’ tijdens de aanleg van de Maasboulevard in Venlo. Het is een mooi grooten sjiek exemplaar dat goed bewaard is gebleven. In de Romeinse tijd werden dit soort gespen gebruikt als een soort veiligheidsspeld om kleding vast te maken. Je zou nu misschien denken dat het van een vrouw geweest is, maar het kan ook zo zijn dat mannen dit in de Romeinse tijd droegen.

  Gevonden In Venlo
  Gebruikt Ergens tussen 0 en 400 na Christus
  Collectie Provinciaal Archeologisch Depot Heerlen

  Thermenmuseum Heerlen (Coriovallumstraat 9)

  Dit Romeins archeologisch museum vertelt het verhaal van Coriovallum (de Romeinse stad die onder Heerlen ligt). Het topstuk is het Romeins badhuis: het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw in Nederland. Dit badhuis met 500 meter Romeins muurwerk en 2500 m2 vloeroppervlakte is zeer goed bewaard gebleven. Maar dat niet alleen: het is ook het oudste stenen gebouw van Nederland.