Kijkje in het Romeins verleden!

Klik hieronder op het vitrinekastje waarover je meer info wilt lezen!

Inhoudsopgave

  Een kijkvenster naar het verleden en wel het Romeins verleden van Heerlen, daarmee beschrijf je alle vitrinekastjes die zijn geplaatst in het Romeins Kwartier in Heerlen-Centrum. Een initiatief van de ondernemers uit dit gebied.

  In elk vitrinekastje staat een ander object uit de Romeinse tijd centraal. Dit zijn bijzondere bodemvondsten uit de regio of exacte replicaties van gebruiksvoorwerpen uit die periode. Samen vormen de vitrinekastjes een route door het gebied en langs de winkels en horecagelegenheden die hier zijn gevestigd.

  Buste keizer Augustus

  In deze VVV-winkel ontdek je alles over Zuid-Limburg. Ook dat er dwars door dit gebied een oude Romeinse weg loopt, de Via Belgica. Rond het jaar nul ontstonden, dankzij de aanleg van deze weg, de steden Coriovallum (Heerlen) en Mosa Trajectum (Maastricht). Onder leiding van keizer Augustus is het bevel gegeven voor de aanleg van deze weg. De Via Belgica heeft Zuid-Limburg voorgoed veranderd en dat is nog steeds te beleven. Kijk op viabelgica.nl.

  Gevonden Heerlen
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Om het originele object te beschermen, is dit een replica.

  Visit Zuid-Limburg Shop Heerlen (Spoorplein 40)

  Dit informatiepunt is hét begin van je ontdekkingsreis door Heerlen en Parkstad. Aan de hand van vijf tijdlijnen die je meenemen langs de attracties en tips van lokale ambassadeurs, beleef je Heerlen en Parkstad op z’n best.
  Virtual reality, 3D-films, je eigen (digitale) graffiti spuiten en wisselende exposities maken de Experience tot een unieke ervaring in een van de mooiste stations van Nederland. Reis je mee?

  Kunstzinnige Romeinse kruik

  Ook voor de Romeinse tijd was dit een gekke kruik… Dit aardewerken kunstwerk is misschien wel een creatief hobbyproject van een van de vele pottenbakkers die hier actief was. Er zijn wel tientallen pottenbakkersovens gevonden inCoriovallum, Romeins Heerlen. Deze pottenbakkersindustrie was vrij massaal, maar deze kruik is met veel liefde en aandacht gemaakt en gelukkig goed bewaard gebleven.

  Gevonden In 1928 in Heerlen
  Gebruikt Tussen 0 tot 400 na Christus
  Collectie Thermenmuseum

  Fez Feelz (Geleenstraat 7)

  Fez Feelz dankt haar naam aan de populaire Marokkaanse stad Fez. Alle interieur-opleukers die je in de winkel aantreft komen hier vandaan en zijn gemaakt door echte ambachtslieden. De tapijten zijn handgeweven en elke schaal, beker en kop is met de hand beschilderd. Bij Fez Feelz haal je dus geen dertien-in-een-dozijn fabrieksspullen in huis maar het authentieke gevoel van Fez. De kamers in je huis worden hier een stuk warmer en kleurrijker van. Kijk gerust eens rond in de wondere wereld van Fez in Heerlen.

  Collectie mantelspelden

  Klaar voor een avondje uit in Coriovallum? Steek dan je allermooiste mantelspeld door je tunica of stola. Het is opmerkelijk dat wij deze Romeinse namen nog steeds voor bepaalde kledingstukken gebruiken. Een mantelspeld hield je kleding weliswaar bij elkaar, maar het was ook een statusobject. Er waren verschillende soorten voor mannen en vrouwen en je had heel eenvoudige tot superdeluxe exemplaren…

  Gevonden Replica
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Thermenmuseum

  Quatro Cinema (Geleenstraat 9)

  Van Romeinen op de muur tot geregeld Romeinen op het witte doek! Stadsbioscoop Quatro Cinema vormt met haar drie Romeinse muurschilderingen de ultieme entree tot het Romeins Kwartier Heerlen. De meest gefotografeerde bioscoop van Nederland is niet alleen sfeervol van buiten maar zeker ook van binnen. Een intieme bioscoop midden in de stad met een groot filmaanbod (van de beste blockbusters tot aan de mooiste filmarttitels) en een meer dan gezellige bar & brasserie.

  Romeinse stoofpot

  Ook in de Romeinse tijd stonden elke dag de potten op het vuur. Dat zag er natuurlijk wel wat anders uit dan bij ons. Er werd veel gekookt in dit soort aardewerken kookpotjes, zoals je ‘m hier ziet staan. Met groenten, granen en eventueel wat vlees werden stoofgerechten gemaakt, die in zo’n pot lekker lang op het vuur konden sudderen.

  De bekende ‘Römertopf’ is een eigentijdse vertaling van de Romeinse kookpot. De pottenbakkers in Romeins Heerlen maakten veel varianten op deze kookpotten.

  Gevonden Heerlen
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Om het originele object te beschermen, is dit een replica.

  Toko Mie & More (Geleenstraat 13)

  Uban Streetfood, dat is de specialiteit van Toko Mie & More. Dé plek voor de Indische, Surinaamse en Indiase keuken.

  Romeinse parfumflesjes

  Zo mooi, zo luxe… deze glazen flesjes moeten wel parfumflesjes zijn geweest. Vlak bij het Romeins badhuis van Coriovallum zijn er veel gevonden. Dat Romeins glas van zo’n tweeduizend jaar oud niet is gebroken lijkt het een wonder, maar die kleine rondje flesjes zijn verrassend stevig. Bij dit soort gave objecten kun je ervan uitgaan het grafgiften zijn die werden meegegeven voor in het hiernamaals.

  Gevonden Replica
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Om de originele objecten te beschermen, zijn dit replica’s.

  Stadskantoor (Geleenstraat 25)

  Het nieuwe Stadskantoor vormt samen met het bestaande Raadhuis, als twee op het eerste gezicht losstaande gebouwen, een eigenzinnige en opvallende verschijning. De stedenbouwkundige setting wijkt dermate af van de huidige situatie dat de voorbijganger de omgeving bijna niet herkent.

  Minerva beeld 

  Toen dit beeld in 1877 in de omgeving van deze plek is opgegraven, werd in eerste instantie gedacht dat het een mannelijk figuur uitbeeldde. Het Minervabeeld ging de archieven in als “een zandstenen beeld van eenen baardloozen man op eenen zetel met rugleuning gezeten.” Zo’n beeld terugvinden is een wonder, maar het is ook flink verweerd. Toch zie je haar mooie hoge krullen, maar die mochten niet baten. Wellicht dat haar ietwat plompe figuur tot de verkeerde conclusie leidde. Gelukkig zorgden de typische attributen, het schild en de afgebroken lans, ervoor dat experts het nu eens zijn. Hoewel met inheemse invloeden: dit is Minerva.

  Gevonden 1877 in Heerlen
  Collectie Thermenmuseum

  Pieters Dortu (Geleenstraat 34) XXL-vitrine

  Pieters Dortu is opgericht in 1905 te Heerlen en is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende modezaken in Zuid-Limburg. Winkelen bij Pieters Dortu is een beleving! De medewerkers kleden je vanzelfsprekend graag van top tot teen en dat onder het genot van een kop koffie of thee.

  Romeinse kruik

  Of de Romeinen bloemenvazen gebruikten weten we niet, maar deze kruik van aardewerk gebruikten ze wel: ook nog hier in Heerlen! Er heeft waarschijnlijk wijn of bier in gezeten. Dat werd aangevoerd in grote vaten (amforen) en die zette je niet zomaar op tafel. Het was een alledaagse kruik, maar toch bijzonder omdat hij zo mooi bewaard is gebleven.

  Gevonden Rond 1900 in Heerlen
  Gebruikt In de 2e eeuw na Christus
  Collectie Thermenmuseum

  Bloemisterij JOKO (Geleenstraat 52)

  Op ieder bloempotje past een bijpassend dekseltje en Bloemisterij JOKO helpt jou deze vinden. Met een constante toelevering aan verse snijbloemen en een uitgebreid assortiment aan planten en andere benodigdheden kun je met hulp van JOKO jouw huis helemaal opfleuren met de mooiste boeketten of planten.

  Keltische spiegel

  In de Romeinse tijd werd veel aandacht besteed aan het uiterlijk. Er zijn dan ook heel wat spiegels teruggevonden. Anders dan de spiegels van nu waren de Romeinse spiegels gemaakt van heel glad gepolijst metaal, vaak met een mooi versierd handvat. De spiegel die hier ligt, heeft Keltische decoraties. Kelten en Galliërs waren de oorspronkelijke inwoners van deze streek, voordat de Romeinen kwamen.

  Gevonden Heerlen
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Om het originele object te beschermen, is dit een replica.

  Beauty By Hulyana (Geleenstraat 43)

  Permanent make-up volgens de laatste trends in Heerlen en omgeving. Permanent make-up, Laser ontharen, tandenbleken. By Hulyana biedt elke vrouw naast PMU en Microblading ook unieke selectie in avondjurken en meer in de branche Damesmode.

  Romeinse bouwwerken in het klein

  Romeinse bouwwerken in het klein

  Cool! Je hebt de allerleukste vitrine van het Romeins Kwartier ontdekt, speciaal voor kinderen van alle leeftijden. In deze XXL-vitrine verrijzen heuse Romeinse gebouwen in het klein, van Playmobil History. Je bewondert gebouwen waarvan de meeste hier echt hebben gestaan, zoals bijvoorbeeld een Romeinse boerderij, een wachttoren, een legerplaats en een Romeins fort. Ben je uitgekeken? Kom dan snel weer terug, want elke vier weken staan er weer andere Romeinse bouwwerken!

  Gevonden -
  Gebruikt -
  Collectie -

  Bergzicht (Geleenstraat 61) XXL-vitrine

  Bij atelier Bergzicht koop je lokale en internationale kunst, klein artistiek werk en bijzondere objecten, installaties en snuisterijen.

  Coriovallum-kruik

  Zoals onze wijnflessen er allemaal ongeveer hetzelfde uitzien, wist elke pottenbakker in Coriovallum dit type kruik te maken. Het was een echte klassieker, dé kruik die bij iedereen op tafel stond. Wel kon het verschillen wat erin zat: wijn, bier, olijfolie… De pottenbakkersovens konden nog niet heter dan 800 graden, daarom werd er niet geglazuurd. Een laag hars aan de binnenkant van de kruik voorkwam dat het poreuze aardewerk ging lekken.

  Gevonden Replica
  Gebruikt Onbekend
  Collectie Thermenmuseum

  Woonoutlet Zuid (Geleenstraat 64)

  De showroom van Woonoutlet Zuid bevindt zich toch alweer een tijdje in het Romeins Kwartier Heerlen. Hiervoor zat het meubelparadijs van de gebroeders Brouwer in shoppingcenter ‘LOON. En nu we het toch over meubels hebben: hier hebben de meubelbroers genoeg van staan. In alle stijlen – van modern tot meer klassiek – en met een snelle levertijd en gratis bezorging. De tijd van weken wachten op je bank en een aanhanger regelen is dus voorbij. Iets nieuws nodig voor je woonkamer, slaapkamer, gang of in de bijbouw? Probeer outletshoppen bij Zuid eens.

  Romeins haantje

  Dit kleine Romeinse object stelt een haantje voor. Deze aardewerken haantjes werden op grote schaal gemaakt in mallen. Mensen hadden thuis een klein altaar waarop ze goden vereerden. Het haantje was de vaste metgezel van de god Apollo. Op hem kon je rekenen in tijden van nood: tijdens een epidemie of de inval van een vijand. Ook was Apollo een god die werd aanbeden als iemand ziek was, in de hoop op heling.

  Gevonden Heerlen
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Om het originele object te beschermen, is dit een replica.

  100% Heerlen by Philadelphia (Geleenstraat 74)

  Bij HonderdprocentHeerlen kun je handgemaakte producten kopen. Deze creatieve en unieke producten zoals de bekende ‘Pungelhaas’ en giraffe met sjaal worden gemaakt door mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Zij ontdekken hier hun talenten d.m.v. creatieve maakprocessen. Daarnaast kunnen klanten hier gepersonaliseerde producten bestellen zoals schorten of vlaggenlijnen met je naam erop.

  Romeinse dakpan en sleutel

  Vlak bij het badhuis in Coriovallum stonden Romeinse huizen. Romeinen waren de eersten die huizen bouwden van steen met dakpannen van aardewerk. Door de komst van geld (ook een Romeinse uitvinding) kwam er steeds meer privébezit. Dat wilde je natuurlijk beschermen. De Romeinen maakten daarvoor sleutels, zoals dit bronzen exemplaar. Deze Romeinse sleutel is al een heel lange tijd ‘kwijt’…

  Gevonden In Heerlen
  Gebruikt Onbekend wanneer precies
  Collectie Thermenmuseum

  Consten Vastgoed (Geleenstraat 63)

  Consten Vastgoed is een jong en dynamisch makelaarskantoor, gevestigd in Heerlen Centrum. Ruim 16 jaar ervaring op het gebied van verkoop, maar de laatste jaren ook erg bedreven als aankoopmakelaar.

  Als Register Makelaar & Register Taxateur (RM en RT) is Bart Consten aangesloten bij VastgoedCert te Rotterdam, het kwaliteitsregister voor vastgoedprofessionals. Als geregistreerd taxateur is Bart bevoegd woningtaxaties te verrichten en volgt hij jaarlijks een educatieprogramma om up tot date te blijven.

  Romeinse glazen fles

  Glas was in de Romeinse tijd een kostbaar iets. Al het glas werd met de mond geblazen, maar aan een volledig ronde fles zou omvallen bij het neerzetten, onhandig! Daarom gebruikten de glasblazers mallen om vierkante flessen te maken. De fles die je hier ziet is rond, maar heeft wel een vierkante bodem. Ook zo’n fles werd dus met een mal gemaakt. Het meeste glas was lichtblauw van kleur.

   

  Gevonden Heerlen
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Om het originele object te beschermen, is dit een replica.

  Jesse Linssen (Valkenburgerweg 2)

  Jesse Linssen is directeur van Stichting Grand Ballon. De organisatie van Hago Limburgs Mooiste en Obvion RUN is in handen van Stichting Grand Ballon.

  Medische instrumenten

  In het Romeins badhuis, dat hier schuin tegenover ligt, werkten artsen. Wij denken bij baden aan schoon worden, maar voor de Romeinen was het meer een kwestie van gezondheid. De Romeinse artsen voerden allerlei medische ingrepen uit, zelfs operaties! Hiervoor beschikten ze over instrumenten, zoals je die hier ziet. Het is een vorkje om bijvoorbeeld huid weg te houden tijdens een operatie en een lepeltje om iets mee weg te schrapen.

  Gevonden Heerlen
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Om het originele object te beschermen, zijn dit replica's

  Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek (Coriovallumstraat 32)

  Onze chiropractoren zijn specialisten op het gebied van rug-, nek-, en gewrichtsklachten maar ook met echografie en shockwave therapie.

  Romeins apothekermateriaal

  Tegenover het badhuis langs de Romeinse wegen stonden langgerekte stadshuizen. Van dit Romeinse huis is de kelder bewaard gebleven. Het is goed mogelijk dat hier een Romeinse arts woonde. Je ziet hier een zalfsteentje waarop geneeskrachtige kruiden en andere substanties door vet werden gespateld, om zo zalf te maken. In de glazen potjes kan van alles gezeten hebben, denk aan de glazen potten van een apotheek.

  Gevonden Replica
  Gebruikt Onbekend
  Collectie Thermenmuseum

  Aquina Hollanders makelaars (Coriovallumstraat 17)

  2000 jaar geleden was Heerlen een Romeinse nederzetting met de naam Coriovallum. De Romeinen zorgden voor alle benodigde voorzieningen waaronder huizen. Nu twee millennia later ligt in de Coriovalliumstraat Aquina Hollanders makelaars. Zij helpen je aan een nieuwe woning of om je oude woning te verkopen en dit doen zij met een enthousiast, toegankelijk en deskundig team met vertrouwde gezichten en meer dan 35 jaar ervaring.

  Grote Romeinse olielamp

  Huizen werden in de Romeinse tijd verlicht met olielampen. Je had ze in allerlei soorten en maten. Dit bijzonder mooie exemplaar is van aardewerk en is mooi versierd. Op de olielamp zie je vechtende gladiatoren en er zitten paardenkoppen aan de zijkant. Paarden waren in de Romeinse tijd een echt statusdier. Alleen de hogere klassen konden zich een paard veroorloven en in de legioenen waren de ruiters een klasse apart. In deze regio zijn veel graven gevonden met luxe objecten die te maken hebben met paarden, zoals een bit, een ruiterzwaard of een versierd paardentuig.

  Gevonden Heerlen
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Om het originele object te beschermen, is dit een replica.

  Obvion Hypotheken (Smedestraat)

  Obvion Hypotheken verstrekt al meer dan 40 jaar hypotheken op de Nederlandse woningmarkt.

  *let op het object is aan de zijkant van het pand te bezichtigen. Bij de Smedestraat.

  Kleine Romeinse olielamp

  Eigenlijk kijk je naar de gloeilamp van tweeduizend jaar geleden. Het olielampje dat je hier ziet, was in de Romeinse tijd dé standaardverlichting in huis. Ze werden dan ook op grote schaal geproduceerd in mallen, om de prijs laag te houden. Door het gebruik van mallen werden olielampjes met decoraties erop voor een groter publiek bereikbaar. Er kon van alles op staan: dieren, mythologische taferelen of iets puur decoratiefs, net wat op dat moment in de mode was.

  Gevonden Heerlen
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Om het originele object te beschermen, is dit een replica.

  Obvion Hypotheken (Smedestraat)

  Obvion Hypotheken verstrekt al meer dan 40 jaar hypotheken op de Nederlandse woningmarkt.

  *let op het object is aan de zijkant van het pand te bezichtigen. Bij de Smedestraat.

  Romeinse parfumflesjes

  Zo mooi, zo luxe… deze glazen flesjes moeten wel parfumflesjes zijn geweest. Vlak bij het Romeins badhuis van Coriovallum zijn er veel gevonden. Dat Romeins glas van zo’n tweeduizend jaar oud niet is gebroken lijkt een wonder,  maar die kleine ronde flesjes waren verrassend stevig. Bij dit soort gave objecten kun je ervan uitgaan dat het grafgiften waren en dus zo bijzonder dat ze mee werden gegeven voor in het hiernamaals.

  Gevonden Replica
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Thermenmuseum

  Rinus Hairstyle & Visagie (Deken Nicolayestraat 20)

  De Romeinen waren heer en meester in persoonlijke verzorging en die traditie zet kapsalon Rinus voort! Zowel dames als heren van alle standen kunnen hier plaatsnemen in de stoel voor een knipbehandeling, wellnessbehandeling of visagie. Kapsels zijn meer dan alleen een trend. Ze weerspiegelen iemands levensstijl, gevoelens en stemmingen – ze maken deel uit van je persoonlijkheid. RINUS Hairstyle & Visagie houdt de laatste trends voor je in de gaten, maar helpt je vooral aan een nieuwe uitstraling met een kapsel dat 100% bij je past.

  Rode Romeinse kruik

  Aan de rode klei zie je dat deze kruik niet in Coriovallum of omstreken is gemaakt. Waarschijnlijk is deze meegenomen uit Mediterraan gebied. Door de twee Romeinse wegen die in Coriovallum kruisten, vonden producten uit heel het Romeinse Rijk hun weg hiernaartoe. Dit is zo’n rijkversierde kruik, die zou je destijds wel willen meenemen als souvenir van je verre reis…

  Gevonden Replica
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Thermenmuseum

  Atelier Laudy (Deken Nicolayestraat 9a)

  De Romeinen gebruikten de beeldhouwkunst om een realistisch portret van een overledenen te maken. Ook gebruikten zij beelden ter decoratie in hun huis of tuin. De Heerlense kunstenaar Cyriel Laudy is bekend van De Lachende Ezel op het Pancratiusplein en maakt vanuit zijn atelier op de Deken Nicolayestraat beelden in allerlei formaten en met allerlei materialen.

  Romeinse badschraper

  Als echte Romein waste je je niet met zeep. Je smeerde je van top tot teen in met olie, je ging sporten en daarna schraapte je de olie, het zweet en het stof van je lichaam. De schraper spoelde je steeds af in een grote, stenen bak met water. Pas als je goed afgeschraapt was (het scrubben van toen!), mocht je in de hete en koude baden van het badhuis. De Romeinen verhieven het baden tot kunst.

  Gevonden Replica
  Gebruikt De schraper stamt al uit tijd van de Grieken
  Collectie Thermenmuseum

  Mobile Live (Tempsplein 1)

  De Romeinen zeiden het met marmeren beelden, Mobile Live met videobeelden. Mobile Live verzorgt bedrijfsvideo’s, livestreams, drone-opnames, tv-items, aftermovies en nog veel meer. Ook biedt Mobile Live verschillende opties om je video (op groot formaat) te vertonen in de openbare ruimte.

  Inktpot met muze

  Deze ‘Romeinse’ inktpot is een vreemd ding. Het is een decoratieve replica, waarschijnlijk samengesteld uit verschillende Romeinse objecten. Helemaal beneden zie je een zalfsteen (waar artsen zalf op rolden), daarop staat een inktpot en weer daarop een Romeins beeldje van een muze. Een muze was een godin van de kunst of wetenschap die symbool stond voor inspiratie. Misschien was dit wel de muze voor een dichter of schrijver…

  Gevonden Replica
  Gebruikt Als decoratie
  Collectie Thermenmuseum

  Yazz Ink (Raadhuisplein 17)

  Wat Yazz Ink doet met inkt, dat hielden ze 2000 jaar geleden niet voor mogelijk! Yazz Ink is een tattoostudio op afspraak, gelegen in het Romeins Kwartier in Heerlen-Centrum, waar je terecht kunt voor unieke (geheel op wens van de klant) uitgetekende tattoos, in de stijl Neopin. Neopin is de eigen stijl van eigenaresse en tattoo-artiest Yasmin. De stijl is een eigenzinnige mix van de tattoostijlen neo-traditional, realisme en blackwork. Wanneer de shop open is, kun je altijd binnenlopen om een tattoo te bespreken of even te kletsen.

  Buste keizer Trajanus

  De Romeinse keizer Trajanus was een belangrijke speler in de geschiedenis van dit gebied. Hij stichtte  een nieuwe grote stad, Colonia Ulpia Trajana (bij Xanten, nu Duitsland) waarmee Coriovallum (nu Heerlen) in directe verbinding stond door een grote Romeinse snelweg, de Via Traiana. Vanaf zijn regeringsperiode kwam Coriovallum echt tot bloei. Dat weten we door de vele opgravingen in en rondom het Romeinse badhuis. Keizer Trajanus is te herkennen aan zijn kapsel met naar voren gekamd haar.

  Gevonden Heerlen
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Om het originele object te beschermen, is dit een replica.

  De Vondst (Raadhuisplein 20)

  Wij geloven dat archeologie bijdraagt aan een betere wereld. Door te leren van de verhalen van de vondsten uit ons rijke verleden kunnen we samen een betere toekomst bouwen.

  De Vondst biedt je de beste actuele archeologische kennis en verhalen, die jou helpen het verleden te begrijpen om daarvan te leren voor een betere toekomst.

  *let op je kunt dit object in de ontvangsthal van De Vondst vinden.

  Papyrusrol De Bello Gallico

  In de Romeinse tijd had je nog geen boeken met aparte pagina’s, zoals wij die kennen. Boekteksten werden op papyrusrollen geschreven. Door de klossen te draaien kon je de tekst lezen, van links naar rechts. Opgerold was de rol makkelijk in je zak te steken.

  In de rol die je hier ziet, staat de tekst van het beroemde boek ‘De Bello Gallico’ van Gaius Julius Caesar. Dat deze regio onderdeel werd van het Romeinse Rijk komt door hem. Hij heeft alle Gallische en Keltische stammen in Frankrijk, België en Nederland verslagen en schreef hierover dit boek, waarin hij al zijn militaire successen uitgebreid uit de doeken doet.

  Gevonden Replica
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Thermenmuseum

  Q-park raadhuisparking (Uilestraat 4)

  *let op je kunt dit object binnen bij de betaalautomaat/servicebalie vinden.

  Romeinse mantelspeld

  Voordat er knopen en ritsen waren, gebruikte men een grote speld om kleding dicht te maken. In de Romeinse tijd was de naam van zo’n speld ‘fibula’ en had bijna iedereen er een. Er waren heel eenvoudige, maar ook mooi versierde spelden. Deze mantelspeld is zo’n sjieker exemplaar. Hij is gevonden op een begraafplaats en dus meegegeven als geschenk voor in het hiernamaals.

  Gevonden In Maastricht
  Gebruikt Ergens tussen 0 en 400 na Christus
  Collectie Provinciaal Archeologisch Depot Heerlen

  GreyHaus (Raadhuisstraat 48)

  Organic, fairtrade, ethical en eco-friendly zijn vaak gebruikte termen als het gaat om duurzame kleding, maar ondanks dat de winkelnaam mogelijk anders doet vermoeden, plakt GreyHaus (voorheen Greylabel) niet specifiek een label op de kleding die zij verkoopt. Eigenaresse Bianca spreekt van modieuze kwaliteitskleding mét een verhaal. Kleding bedoelt voor mensen die een minimalistische stijl kunnen waarderen, oog voor detail hebben en kwaliteit boven kwantiteit kiezen.

  Romeins parfumflesje

  Het blijft wonderlijk als glaswerk van zo’n tweeduizend jaar oud ongeschonden uit de bodem tevoorschijn komt. Dit honingkleurige flesje had waarschijnlijk een dopje van kurk. In het flesje werd olie of geparfumeerde olie bewaard. Bijzonder is de kleur, want eenvoudig glas was blauw. Waarschijnlijk is dit een grafgeschenk geweest, misschien voor de laatste reis van een rijke dame.

  Gevonden Waar en wanneer is niet bekend
  Gebruikt Ergens tussen 250 tot 400 na Christus
  Collectie Thermenmuseum

  Esterella (Raadhuisstraat 40)

  Meer dan 50 jaar is Esterella lingerie gevestigd in het centrum van Heerlen. Bij de dames staat Esterella bekend als dé lingeriespeciaalzaak voor stijlvolle, comfortabele en luxe lingerie.

  De ontwikkeling van ondermode voor de vrouw heeft allesbehalve stilgestaan. In de loop der jaren zijn er steeds meer soorten, stijlen en vormen bijgekomen. Het Heerlense familiebedrijf Esterella heeft al deze ontwikkelingen – en die van de stad – meegemaakt, is met de tijd meegegaan en pronkt daarom na een halve eeuw nog steeds in de Raadhuisstraat in Heerlen-Centrum.

  Romeinse schaar

  Wist je dat de schaar een Romeinse uitvinding is? Dit fraaie exemplaar werd zo’n tweeduizend jaar geleden gebruikt om de wollen vacht van schapen te knippen. Het is dan ook een zogenaamde schapenschaar. De schaar werd opgegraven op een groot Romeins grafveld samen met kruiken, munten en andere Romeinse vondsten. Bijzonder is de goede staat waarin de schaar bewaard is gebleven.

  Gevonden In 1989 in Roermond
  Gebruikt Ergens tussen 0 en 400 na Christus
  Collectie Provinciaal Archeologisch Depot Heerlen

  Salon32 (Raadhuisstraat 32)

  Een eigentijdse kapsalon in de Raadhuisstraat, een leuke (zij)straat in Heerlen-Centrum waar je je van kop tot teen in het nieuw kunt laten steken. Voor hippe schoenen kun je terecht bij Harry Maassen Schoenen, Esterella heeft lingerie voor elke vrouw en in de rekken van GreyHaus vind je duurzame doch modieuze kleding voor zowel mannen als vrouwen. Maar het begint natuurlijk allemaal bij je haar. En laat dit nou de specialiteit zijn van Salon32. Van een snelle opfrisser in 16 minuten tot een complete transformatie met prachtige kleuren, de dames van Salon32 staan voor je klaar!

  Romeinse olielamp

  In de tijd van de Romeinen was de olielamp dé manier om je huis te verlichten. Omdat iedereen wel olielampen had, kwamen ze voor in allerlei soorten en maten. Deze aardewerken olielamp heeft zelfs de vorm van een voet of sandaal. De meeste pottenbakkers zetten hun stempel in het aardewerk, maar wie dit kunstwerkje heeft gemaakt blijft een geheim.

  Gevonden In Heerlen
  Gebruikt Tussen 0 tot 200 na Christus
  Collectie Thermenmuseum

  Harry Maas Modeschoenen (Raadhuisstraat 24)

  Wist je dat Harry Maas Modeschoenen een echt familiebedrijf is en al sinds 1954 bestaat? Harry Maas startte de winkel die later werd voortgezet door Bert Maas. Op dit moment staat de derde generatie in de persoon van Ralph Maas aan het roer. Na een verandering van het interieur is de winkel helemaal klaar voor de toekomst. Een winkel waar stijl, kwaliteit en luxe bij elkaar komen in een zeer uitgebreide sportief-klassieke modieuze collectie.

  History repeating

  De hoogtijdagen van de stad terugzien. In deze XXL-vitrine van Wonen Zuid bewonder je drie perioden met één verrassend verhaal: wonen in Heerlen door de eeuwen heen. De transformatie van toen naar nu Tijdens het stichten van de stad door de Romeinen komen de eerste ‘Heerlenaren’ hier wonen. In de welvarende mijntijd van Heerlen verdienen de mijnwerkers genoeg om hun huizen in te richten volgens de laatste interieurtrends. Nu voelen steeds meer mensen zich thuis in hun Heerlense huizen. Reizend door tijdvensters van witte doeken, ontdek je verschillen maar ook overeenkomsten. Als je goed kijkt, lijkt het wel alsof de geschiedenis zich herhaalt…

  Gevonden -
  Gebruikt -
  Collectie -

  Wonen Zuid (Raadhuisplein) XXL-vitrine

  Wonen Zuid is een maatschappelijk ondernemer die vooruit kijkt en denkt. Met een frisse blik en altijd in mogelijkheden. In dit deel van onze website vind je informatie over wie we zijn, waar we ons voor inzetten, werken bij ons, hoe het toezicht op onze organisatie geregeld is en een overzicht van allerlei publicaties.

  Romeinse olielamp

  Wat een kunstwerk! Of is het toch kitsch? Deze bronzen olielamp was een bijzonder luxe uitvoering van een alledaags object. Het mannetje op de olielamp is Eros, god van de liefde. Ook zie je een gans. Bijzonder aan de lamp is dat hij twee lonten heeft, dat maakt ‘m extra luxe. Het is alleen… een kopie uit de 19e eeuw, maar wel gebaseerd op een echt Romeins exemplaar.

  Gevonden In Aken
  Gebruikt Deze kopie is decoratief
  Collectie Thermenmuseum

  Kurnig Licht (Doctor Poelsstraat 19)

  Lampenspeciaalzaak Kurnig brengt al drie generaties lang licht en sfeer in de Heerlense huishoudens. In 1936 begon opa Kurnig een winkel aan de toenmalige Esschenderweg, waar hij allerlei elektrische apparaten repareerde en verkocht. Radio’s waren zijn specialiteit, want daar had hij veel kennis over na zijn werk als funker in de Eerste Wereldoorlog. Enkele jaren later verhuisde de winkel naar de Saroleastraat, in het hoekpand waar recentelijk Bakker Bart zat.

  Het winkelmagazijn werd getroffen door een granaat tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarom werd een nieuw pand gebouwd aan de Dr. Poelsstraat. Papa Kurnig en zijn vrouw besloten om de zaak volledig te richten op lampen en alles wat daarbij komt kijken. In 1980 nam Jos Kurnig samen met zijn vrouw Marian, die in 2014 overleed, het familiebedrijf over. Jos en zijn medewerkers voorzien de klant van professioneel en eerlijk advies over lampen, lichtplannen en design. Als het kan komt een medewerker bij de klant thuis kijken om persoonlijk consult te geven, want volgens Jos heeft iedere situatie ander licht nodig. Licht brengt sfeer en maakt een ruimte één geheel.

  Romeinse maalsteen

  Dit soort maalstenen hoorde in elke Romeinse keuken thuis. Hiermee maalde je granen, waarmee je je eigen brood bakte. Door de groeven in de steen wrijf je de graankorrels kapot, zodat je meel krijgt. Met dat meel bakten mensen elke dag hun eigen brood. In Heerlen zijn er ook heel grote maalstenen gevonden. Dat wijst op de aanwezigheid van bakkerijen, waar mensen misschien ook hun broden konden kopen.

  Gevonden In 1999 in Heerlen
  Gebruikt Ergens tussen 0 en 400 na Christus
  Collectie Thermenmuseum

  Jansen & Janssen – Coffee & More (Doctor Poelsstraat 15)

  Jansen & Janssen – Coffee & More is de gedeelde droom van Henny Lemaire-Janssen en haar schoonzoon Mischa Jansen die een aantal jaren geleden werkelijkheid is geworden. Mischa is de barista van deze nieuwe ‘horecafamilie’ en Henny heeft van de keuken haar domein gemaakt. Op de leuk gepresenteerde menukaart pronken zowel tal van koffiesoorten- en smaken als eigengemaakte soepen, belegde broodjes en zelfgebakken zoetigheden. Allemaal te nuttigen in een knusse omgeving inclusief zelfgebouwde loungebank of in coronatijd af te halen of te laten bezorgen.

  Romeinse spiegel

  Tijdens een eerste indruk wil je er op je best uitzien, dat was tweeduizend jaar geleden niet anders. Spiegels van nu worden gemaakt door een dun laagje metaal achter glas te plaatsen, maar die techniek was er in de Romeinse tijd nog niet. Daarom poetste de smid stukken metaal heel glimmend op. Voor arme mensen was dat ijzer, de wat welgesteldere Romein had een mooi versierde, koperen spiegel met een handvat, zoals deze.

  Gevonden Replica
  Gebruikt Gedurende de hele Romeinse periode
  Collectie Thermenmuseum

  HIPP Uitzendgroep (Doctor Poelsstraat 16)

  Of je nu op zoek bent naar een vaste baan of naar uitzendwerk in de horeca, HIPP-Uitzendgroep biedt leuke uitdagingen in onder andere de keuken, bediening, achter de bar en op festivals. Naast een goed salaris, flexibele werktijden en een leuk team waarin je terecht komt, werkt HIPP ook nog eens samen met de mooiste locaties in Zuid-Limburg. Geen zorgen als je nog geen ervaring hebt, met hun eigen horecacursus leert HIPP je alles wat je moet weten om snel aan de slag te kunnen. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website van HIPP of loop eens bij ze binnen (kun je meteen een blik werpen op het Vitrinekastje!).

  Miniatuur grafmonument

  In dit bijzondere object is veel te zien. Het is een  miniatuur van een grafmonument. Je ziet een mooi gedecoreerd transportschip met roeiers. In het midden liggen grote wijnvaten. Rivieren waren de hogesnelheidslijnen van de Romeinse tijd. Zeker voor het transport van zware dingen of voor grote hoeveelheden werd er gekozen voor schepen. Transport over water was vier keer goedkoper dan transport over land.

  Om het originele object te beschermen, is dit een replica. Het origineel bewonder je in het Rheinisches Landesmuseum in Trier (Duitsland).

  Gevonden Neumagen
  Gebruikt 3e eeuw na Christus
  Collectie Rheinisches Landesmuseum in Trier (Duitsland)

  Reisburo Crombag (Akerstraat 26)

  Reisburo Crombag is een modern reisbedrijf met een gedreven team van ervaren reisspecialisten. Ze bieden het complete aanbod van alle Nederlandse en Duitse reisorganisaties en touroperators aan zodat u altijd het beste aanbod kan vinden. Ook voor al uw zakenreizen.

  Romeins aardewerk

  Ook in de Romeinse tijd was het populair om naar de kroeg te gaan. In Coriovallum waren heel veel kroegen te vinden, direct aan de kruising van de twee grote Romeinse wegen. Inwoners en reizigers konden er zich tegoed doen aan wijn en bier, die uit alle hoeken van het Romeinse Rijk werden aangevoerd. Net als wij nu, aten ze daar graag snacks bij. Geen bitterballen, maar lekkernijen als gebakken vogeltongetjes, slakken en zelfs wormen! Glazen waren veel te kostbaar, daarom werd wijn en bier meestal geserveerd in bekers van aardewerk. Dit rode aardewerk, terra sigillata, was in elk ‘keukenkastje’ te vinden.

  Gevonden Heerlen
  Gebruikt Van alle (Romeinse) tijden
  Collectie Om het originele object te beschermen, is dit een replica.

  Brasserie Bij De Twee Gezusters (Putgraaf 3)

  De Heerlense kloosters Luciushof en Savelbergklooster zijn al heel lang buren en nauw met elkaar verbonden. Als de Twee gezusters treden ze voortaan naar buiten toe als één hechte organisatie – met één gezicht. Op sociaal-maatschappelijk betrokken wijze biedt de Twee gezusters tal van activiteiten en diensten op het gebied van werk/studie, genieten, cultuur en horeca. In een groene oase, midden in de stad.