In deze vierde vlog gaan Kinderburgemeester Imke van Gemeente Heerlen en Presentator Bart Storcken samen op pad in het Romeins Kwartier. Ze ontdekken de Romeinse geschiedenis van de stad aan de hand van de vitrinekastjes route.

Op een mooie lentedag gingen ze samen op zoek naar de 33 vitrinekastjes (waarvan 3 XXL-vitrines) die verspreid staan door het Romeins Kwartier. Tussendoor spreken ze met Jolanda Franken van Obvion Hypotheken, daar staan 2 vitrinekastjes met Romeinse olielampen. Dit is meteen een mooie ‘knipoog’ naar het mijnverleden. Vroeger was het gebouw van Obvion Hypotheken namelijk een mijn- en ambachtsschool waar mijnwerkers werden opgeleid om hun beroep uit te oefenen én die moesten natuurlijk ook met de mijnlamp naar beneden.

Ook Marc Schroten van Wonen Zuid komt aan het woord en vertelt hoe enthousiast hij is over het initiatief en hoe belangrijk het is dat we weten waar we vandaan komen, daar draagt deze wandelroute mooi aan bij.

Een kijkvenster naar het verleden
De vitrinekastjes vormen een kijkvenster naar het Romeins verleden van Heerlen. In elk vitrinekastje staat een ander object uit de Romeinse tijd centraal. Dit zijn bijzondere bodemvondsten uit de regio of exacte replicaties van gebruiksvoorwerpen uit die periode. Samen vormen de vitrinekastjes een route van ca. 3 km door het gebied. Op deze pagina lees je alles over de inhoud van de kastjes.

Bekijk hieronder de vierde vlog uit de reeks ‘Op pad in Romeins Kwartier Heerlen’:

Wil je zelf op pad?
Lees hier meer over deze gratis route. De routeflyer is verkrijgbaar bij diverse ondernemers in het Romeins Kwartier & bij Visit Zuid-Limburg.
Via deze link kun je de digitale versie van de route bij Visit Zuid-Limburg inzien.