o

Heerlen is één van de oudste steden van Nederland. De stad was oorspronkelijk een Romeinse nederzetting genaamd Coriovallum. Heerlen heeft in de afgelopen jaren op allerlei manieren haar Romeinse verleden zichtbaar gemaakt en gaat hier de komende jaren opnieuw flinke stappen in zetten. Dit komt vooral tot uiting in het Romeins Kwartier, een gebied van Heerlen-Centrum, waar je in het straatbeeld, bij de ondernemers, door archeologie en in de musea de stad van toen in het nu ervaart.

De locaties die de Romeinse geschiedenis van Heerlen uitdragen liggen op loopafstand van elkaar en zijn makkelijk te vinden. Wat te denken van het Thermenmuseum, met daarin het oudste en best bewaarde Romeinse gebouw van Nederland: ‘ons’ Romeins badhuis. Of archeologisch centrum De Vondst waar ze week in week uit bezig zijn met het graven in het rijke verleden van de regio. Ook de prachtige kloostertuin van de Luciushof – genoemd naar de allereerste Heerlenaar die we bij naam kennen – of de levensgrote muurschilderingen op de Quatro bioscoop zijn niet-te-missen plekken in het Romeins Kwartier. Begin jouw (wandel)tocht door dit meer dan interessante gebied met de leuke wandelroute van Visit Zuid-Limburg en Gemeente Heerlen, verkrijgbaar in de Visit Zuid-Limburg winkel (fysiek en online), het Thermenmuseum, De Vondst en de Luciushof / De Twee Gezusters.

De Romeinse handelsgeest is nooit uit dit gebied verdwenen. Het enige verschil is dat in de tijd van Coriovallum alle waren geruild of verkocht werden op grote markten en we nu beschikken over een mooi en divers winkel en horeca aanbod. Van de leukste boetiekjes tot de lekkerste lunchrooms en van schoenenwinkels tot beautysalons. Alles wat je nodig hebt, van kop tot teen, vind je in het Romeins Kwartier.

Zoals hierboven al kort aangestipt is het Romeins Kwartier continu in ontwikkeling. De fysieke transformatie is ingezet met de bouw van het nieuwe stadskantoor en de aanleg van een nieuw Raadhuisplein. Het museumaanbod wordt binnenkort versterkt met de komst van de tweede locatie van het Nederlands Mijnmuseum en in 2025 hoopt Heerlen een compleet vernieuwd Thermenmuseum te openen. Je kunt de ontwikkelingen van het Romeins Kwartier letterlijk op de voet volgen, dus…

Stap in de voetsporen van de Romeinen en ontdek een stad onder een stad in het Romeins Kwartier Heerlen!